Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Inga höjda P-avgifter i Västerås centrum

1:39 min

Det blir inte höjda parkeringsavgifter i centrala Västerås. Det kommer heller inte att införas parkeringsavgifter på Lögarängen eller Öster Mälarstrand.

Efter flera politiska turer backar nu de styrande röd-gröna partierna från sina tidigare förslag.

– Det har ju varit uppe för diskussion och vi har ju varit väldigt måna om att det gäller att ha en bred överenskommelse om det här, och det har inte gått att få i dagsläget.

– Så därför är det inte läge att införa det här just nu, säger Carin Lidman (S), ordförande i tekniska nämnden i Västerås.

Anna Hård af Segerstad (M), andra vice ordförande i tekniska nämnden, är glad över beskedet.

– Det är jättebra för det hade varit ett dråpslag för handeln i city om man hade infört höjningar på avtgifterna där, säger hon.

Sedan den här frågan först kom upp för beslut förra våren har det varit flera politiska turer.

De rödgröna partierna ville alltså höja parkeringsavgifterna i centrala Västerås och införa parkeringsavgifter på Lögarängen och Öster Mälarstrand.

Men det var oklart om de skulle lyckas få igenom förslagen eftersom den borgerliga alliansen sa nej och och ville att det här skulle utredas igen. 

Kommunstyrelsen beslutade också om en ny utredning.

Först rådde en viss förvirring om vad som egentligen skulle utredas. Carin Lidman menade att det bara gällde avgifterna i centrum, medan oppositionen hade uppfattat det som att det gällde även avgifterna på Lögarängen och Öster Mälarstrand.

Till slut blev det så att båda frågorna skulle utredas.

Nu när det har skett och frågan ska upp i tekniska nämnden igen ser alltså resultatet ut att bli: inga höjningar eller nya avgifter, ingen förändring alls, alltså.

– Ja, det är så det kan vara, man diskuterar och kan behöva ändra sig ibland, så är det, säger Carin Lidman till P4 Västmanland.

– Vi gick ut och var tydliga med vad vi ville. Då fick de anpassa sig till det eller gå fram med något motförslag och nu har de anpassat sig till oss, så det är trevligt, säger Anna Hård af Segerstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista