1 av 2
Ivan Henriksen, kock, och Anne-Louise Johansson, lärare, på Lövängsskolan. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio Västmanland
2 av 2
Dagen till ära serverades köttsoppa på Lövängsskolan. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio.

Lyckat projekt om "Framtidens mat"

4:16 min

Projektet "Framtidens mat" gick ut på att de som lagar maten inom Västerås stads verksamheter ska få kunskap och inspiration om den klimatsmarta maten, och intresset har varit stort.

 Visionen med projektet var att måltiderna ska präglas av matglädje, hållbar utveckling, hälsa och lärande.

Det var 14 kök på enheter i Västerås som var med i projektet. Fyra förskolor, sex grundskor, ett gymnasium och tre äldreboenden. En av dem var Lövängsskolan i Barkarö utanför Västerås.

– Vi har utgått efter vad som finns att få tag på i Sverige. Vad som är närproducerat och ekologiskt, säger kocken Ivan Henriksen.

Är det någon rätt som försvunnit i och med projektet?

– Det har försvunnit en populär rätt som vi får många onda blickar från eleverna när den inte kommer. Det är pannkaka. Vi har inget stekbord i köket så vi kan inte steka det här.

Det har även diskuterats om mat utanför matsalen i klassrummen.

– Vi försöker att involvera barnen så att de vet varför vi är med i det här projektet. Intresset har varit stort. De är väldigt medvetna om miljön och tänker efter varför vi äter som vi gör, säger Anne-Louise Johansson som är pedagog på Lövängsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista