Lennart Fast direktör på kultur idrotts och fritidsförvaltningen i Västerås och projektledare Mats Widelund berättar om den nya handlingsplanen. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Västerås kulturliv bestäms av västeråsarna själva

"Västeråsarna ska få säga sitt"
2:00 min

Hur ska kulturlivet se ut i Västerås i framtiden? Det ska nu Västeråsarna själva få vara med att påverka. Tanken är att en åtta årig handlingsplan ska tas fram och där ska alltså medborgarna själva få säga sitt.

Lennart Fast är direktör på kultur idrotts och fritidsförvaltningen i Västerås och han säger att det är viktigt att få med sig Västeråsaren i processen.

– Medborgardialogen är viktig för oss som arbetar inom kommunal verksamhet.

Lennart Fast berättar vidare att de redan nu har arbetat fram olika planer med medborgarnas hjälp. En biblioteksplan, en handlingsplan för friluftslivet i Västerås och på gång är också en plan för stadens idrottsliv.

Mats Widelund är chef för kulturskolan Västerås men även projektledare för det här handlingsplansarbetet och han berättar att man nu från den 13e jan och tre dagar framåt ska träffa Västeråsarna vid tre olika dialogmöten på olika platser i Västerås.

– Och då finns det möjlighet att tycka till om Västerås kulturliv

Dialogmötena med allmänheten har föregåtts av möten med kulturinstitutioner och möten politiker och efter alla dessa möten ska handlingsplanen redan i höst klubbas i Kommunfullmäktige.

Lennart Fast hävdar att en sådan här handlingsplan inte bara är tomma ord på ett papper utan, den kommer ha sin bäring i framtiden, även om det kanske om några år blåser tuffa ekonomiska vindar för den kommunala ekonomin.

– Det är viktigt att kunna säga att den här handlingsplanen arbetades fram i en bred och viktig process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".