Vi i femman

Brandthovdaskolan vann första kvartsfinalen av Vi i femman

3:42 min

Första kvartsfinalen är avgjord i årets upplaga av kunskapstävlingen Vi i femman. Det blev Brandthovdaskolan 5A från Västerås som vann mot Herrgärdsskolan 5B från Västerås, med 26-22.

Det vinnande laget som består av Alva Strömberg och Ludvig Ahlin från Brandthovdaskolan tog greppet redan från start. I det kluriga matteproblemet som lagen hade att lösa drog de ifrån ytterligare.

Herrgärdskolans Tea Ek och Charly Lamblin Stangmar knappade in när tävlingen kom till de snabba ja- och nej-frågorna. Men efter det höll Brandthovdaskolan ledningen genom Stegen och ända in i mål. 

Brandthovdaskolan 5A går nu vidare till semifinal, där laget får möta vinnaren i kvartsfinalen nu på torsdag, den 16 januari. Då möts Blåsboskolan 5A från Västerås och Herrgärdsskolans andra femteklass, 5A, som också den tog sig vidare från uttagningstävlingen.

Eija Salminen är domare och Mattias Rensmo programledare för Vi i femman i Västmanland.

Vi i femman är Sveriges Radios allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. I Västmanland är det åtta klasser som nu ska göra upp om vilken som är den bästa i länet.

Västmanländska klasser har vunnit hela Vi i femman sex gånger. Senast det hände var 2004 då en femteklass på Fryxellska skolan i Västerås vann riksfinalen.

I år har intresset för tävlingen varit rekordstort och 71 595 elever från hela landet var med i den tuffa uttagningen. Det är över 75 procent av landets alla femteklassare.

Här hittar du mer om Vi i femman i P4 Västmanland