Stadsdirektör Bo Dahllöf och Staffan Jansson S-kommunalråd. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Därför tjänar stadsdirektören i Västerås 130 000

8:49 min

Stadsdirektören i Västerås är jämställd med en koncernchef och därför är den höga lönen rimlig, anser socialdemokraten Staffan Jansson och stadsdirektör Bo Dahllöf själv. Vad tycker du?

Västerås stadsdirektör Bo Dahllöf tjänar mer än dubbelt så mycket som socialdemokratiska kommunalrådet Ulla Persson, som också är kommunstyrelsens ordförande.

Ulla Persson tjänar 63 700 kronor i månaden medan Bo Dahllöf tjänar 130 000 kronor i månaden. Det är tidningen Dagens Samhälle som gjort gått igenom lönerna hos kommunernas toppolitiker och chefstjänstemän.

Socialdemokratiska kommunalrådet Staffan Jansson, som också sitter i kommunstyrelsen och är ordförande i kommunens arbetsgivardelegation, liknar stadsdirektör Bo Dahllöf vid en koncernchef som dessutom rekryterats i hård konkurrens med andra arbetsgivare.

– Bo Dahllöf har det yttersta ansvaret som tjänsteman i Västerås stad och vi är väldigt nöjda med rekryteringen, säger Staffan Jansson.

Lönen är hög men det gäller också att stå upp för chefer med höga löner inom offentliga sektorn, menar Staffan Jansson. Detta för att kunna attrahera välutbildad, kompetent och erfaren personal.

– De offentliga verksamheterna måste kunna konkurrera med den privata sektorn. Vi måste också kunna erbjuda en marknadsmässig lön, säger Staffan Jansson och menar att det är ett sätt att bevara god kvalitet inom offentliga sektorn i Västerås.

Bo Dahllöf själv säger att han rekryterades till Västerås från ett välbetalt jobb, och då inte var beredd att gå ner i lön för att välja Västerås. Men lönen är inte allena avgörande, säger han utan framhåller att även arbetets innehåll spelar in.

– Men det är en marknadslönesättning. Då hamnar man på den här nivån. Jag försvarar inte min lön utan konstaterar att jag har den, säger Bo Dahllöf.

Att toppolitiker har så pass mycket mindre betalt än höga tjänstemän, är en annan diskussion menar Staffan Jansson, som själv har 50 000 kronor i månaden.

– Vi är i ett annat system. Politiker följer en riksnorm för förtroendevalda, säger Staffan Jansson och framhåller att politiker är förtrondevalda på ett annat mandat, på viss tid, medan tjänstemännen rekryteras på ett annat sätt.

– Vi är stolta över att Bo Dahllöf jobbar i Västerås stad och i förlängningen kommer det också att komma skattebetalarna till godo, tror tror socialdemokraten Staffan Jansson.

Många lyssnare har reagerat på nyheten om den stora löneklyftan. Tyck till du också! Skriv i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista