Västerås Friidrottshall. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

"Inlagda Gurkspel" på dispens

1:32 min

I helgen anordnas friidrottstävlingen "Inlagda Gurkspelen" i Västerås. Men för att klara brandsäkerheten måste Västerås friidrottsklubb anordna tävlingen på dispens. De nya branddörrarna som egentligen krävs är nämligen inte byggda.

"Inlagda Gurkspelen" är vinterns motsvarighet till sommarens Gurkspel - en av Sveriges största friidrottstävlingar. Då kommer hundratals barn, ungdomar och seniorer och tävlar.

Det är viktigt för klubben att tävlingarna kan hållas som planerat, enligt Peter Holmroos, sportchef i Västerås friidrottsklubb:

– Alla engagemang ger ju intäkter. Vi behöver pengarna, vi har ju stor ungdomsverksamhet så det går åt mycket pengar.

Kanske blir det 400-500 personer i hallen under tävlingshelgen, och då har man ändå bantat spelen jämfört med för ett antal år sen.

– Ett tag var det så stort att vi fick ta bort klasser och grenar, säger Peter Holmroos.

Friidrottshallen är egentligen godkänd bara för 150 personer. Men det finns möjlighet att - för särskilda evenemang - lösa brandsäkerheten till exempel med vakter.

Och det kommer man att ha, enligt klubbdirektören Per Tunander.

Inom kort kommer en brandkonsult att - hoppas man - godkänna lösningen som klubben presenterar.

Det är den detaljen som fattas, i övrigt är arenan redo, enligt Peter Holmroos.

– Jag har suttit ett par timmar på städmaskinen, så jag har kört klart den. Det ser bra ut, säger Holmroos till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista