Eva Blomberg, utredare inom socialförvaltningen i Fagersta kommun. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Miljoner till vården av de mest sjuka äldre

Eva Blomberg: Alla ska få en riskbedömning
1:33 min

Länets kommuner och Landstinget Västmanland får dela på 30 miljoner kronor för olika insatser när det gäller vården och omsorgen av de mest sjuka äldre under 2013.

Fagersta kommun fick 1,3 miljoner för insatser som ska minska fall och trycksår, säger Eva Blomberg, utredare inom Socialförvaltningen:

– Det vi har arbetat mycket med är "Senior alert", dvs att alla som bor på ett äldreboende ska få en riskbedömning när det gäller trycksår, undernäring och fall.

– Det är 95 procent av våra äldre på våra äldreboenden som har fått den här riskbedömningen, säger Eva Blomberg till P4 Västmanland.

Fagersta får pengarna för att man klarat vissa mål när det gäller insatser för de mest sjuka äldre.

Det Fagersta har arbetat med är alltifrån Senior alert till bättre demensvård, tandhälsa och att ta bort onödiga läkemedel hos de äldre.

I Västmanland fick Västerås mest pengar: 10,8 miljoner kronor. Landstinget Västmanland fick 8,7 miljoner.

Pengarna kommer från regeringens särskilda satsning för en mer sammanhållen vård av de mest sjuka äldre.

Satsningen har funnits sedan år 2010 och för att få ta del av pengarna så krävs det att man når olika mål för olika insatser.

Pengarna som Fagersta får ska bland annat användas till att anställa fler vårdbiträden och undersköterskor, säger Eva Blomberg.

– Ja, det blir mest personalförstärkningar för de mest sjuka äldre och även satsningar på äldrestöd. Så fortsätter vi att jobba med Senior alert och att förbättra för de med en demenssjukdom och så läkemedelshanteringen.

2012 fick Fagersta 5 360 681 kronor för de insatser som gjordes för de mest sjuka äldre.

Det var då färre kommuner som nådde målen och därför fick Fagersta mer pengar då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".