Stig Henriksson invald i V:s partistyrelse

2:01 min

Trots att Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson inte fanns med i valberedningens förslag valde ombuden på Vänsterpartiets kongress in honom i partistyrelsen.

Vad tror du? Kan Henriksson ta med sig Vänsterns framgångar i Fagersta till riksplanet? Skriv i kommentarsfältet!

Till mångas förvåning fanns Vänsterpartiets mest framgångsrika kommunpolitiker, Fagerstas starke man Stig Henriksson, inte med i valberedningens förslag till partistyrelse.

I förra kommunvalet kammade Vänstern i Fagersta hem hela 56 procent av rösterna.

Henriksson ses som förnyare och har suttit i partistyrelsen tidigare.

Det gnisslade lite i relationen med den förre partiledaren Lars Ohly, och ett skäl till att Henriksson nu kandiderade till partistyrelsen igen uppges vara att Jonas Sjöstedt blivit partiledare.

Och det gick alltså vägen. Ombuden trotsade valberedningens förslag och röstadeunder lördagskvällen in Stig Henriksson i partistyrelsen.

Det faktum att han kom in i partistyrelsen trots att han ratats av valberedningen gör honom både glad och förvånad:

– Ja, det brukar vara svårt att så att säga välta valberedningens förslag, så lite förvånad är jag men ännu mera glad, säger Stig Henriksson.

Hur vill du arbeta i partistyrelsen?

– Jag hoppas kunna tillföra lite erfarenheter av hur man bedriver ett framgångsrikt valarbete för partiet och också hur man styr och leder - i mitt fall en kommun -  men det finns ju vissa saker som är tillämpliga även på andra nivåer.

Vad är det du tänker ta med ta med dig från Fagersta in i Vänsterpartiets partistyrelse?

– Kanske framför allt att försöka se till att vi har en politik som går att förklara på ett sätt som väljarna uppfattar och uppskattar och röstar på oss.

Tycker du att Vänsterpartiet som parti har varit dåligt på att förklara det?

– Ja, uppenbarligen. Om så där 94 procent inte röstar på oss så måste vi skärpa till oss, säger Stig Henriksson.

Enligt partiledaren Jonas Sjöstedt är Stig Henrikssons erfarenheter från Fagersta mycket värdefulla för Vänsterpartiets ledning:

– Det finns ingen person i Sverige som har genomfört mer Vänsterpolitik i praktiken än Stig Heriksson och det är en unik erfarenhet.

– Vi hoppas att Vänsterpartiet ska hamna i regeringsställning efter valet, och då är det här att faktiskt ha styrt i många perioder en viktig erfarenhet, säger Jonas Sjöstedt.