Oro efter inställt nämndsammanträde

1:35 min

Ett inställt nämndsammanträde i Sala väcker både oro och frågor. Det är bildnings- och lärandenämnden i Sala som ställer in januari månads sammanträde. Orsaken är att man ligger flera månader efter med det ekonomiska planeringsarbetet.

Men det här borde ha kunnat lösas på ett annat sätt, menar Anders Wigelsbo som är centerpartistisk oppositionsledare i Salas bildnings- och lärandenämnd.

Därför har han skickat ett öppet brev till nämndens ordförande.

– Vi gick in i 2013 med en väldigt svår ekonomi i skolans värld i Sala och man har genom hårt arbete rett ut det här och lyckats få ekonomin i ordning. Därför blir det jätteolyckligt när vi går in i ytterligare ett år och är försenade med planeringsarbetet. Det handlar ju om att skapa lugn och ro för personalen i skolan, förskolan och gymnasieskolan och lyckas man inte skapa arbetsro så riskerar det i slutänden att drabba eleverna, säger Anders Wigelsbo.

På vilket sätt riskeras arbetsron av att mötet ställs in?

– Det bildas ju en osäkerhet, man vet ju inte riktigt vad det kommer att vara för planeringsramar, vad varje verksamhet får för pengar att röra sig med.

Vad har ni fått för indikationer på att man låg efter med jobbet kring ekonomin?

– Det vi vetat om sedan tidigare är att man haft en personalbrist på ekonomisidan på skolförvaltningen och eftersom vi vetat om det så har vi ställt ett antal frågor i samband med den ekonomiska uppföljningen på varje nämnd nu senast i december. Men vi har hela tiden fått lugnande besked och det är lite märkligt för man bör ha vetat om de här problemen tidigare, säger han.

Hur skulle man ha gjort, tycker du?

– Det är viktigt att man är ärlig, dels att tala om att man behöver en förstärkning och dels att man flaggar för problemen i tid, säger Anders Wigelsbo, centerpartistisk oppositionsledare i Salas bildnings- och lärandenämnd.

Eva Stenberg Socialdemokrat och nämndens ordförande säger till P4 Västmanland att hon tog beslutet att ställa in mötet för att presentera en bra budget. Hon säger också att verksamheten inte påverkas av beslutet eftersom nämnden redan fått besked om att få fem miljoner kronor extra 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista