Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Dan Hansson/TT

Nya säkrare test för prostatacancer på väg

3:29 min

Trots 2 400 döda varje år screenar man inte för att hitta prostatacancer hos män. Anledningen är paradoxalt nog att undvika onödigt lidande. Men nu är bättre tester på väg. 

Bo Nyström ringde P4 Västmanlands publikredaktör på 021-495 25 58 för att han ville lyfta ämnet prostatacancer.

– Jag tycker att det är lite tyst kring det här ämnet. Varför får man inte screening och hur ser det ut på det här området? Jag är nyfiken på de nya screening-metoder som är på gång, säger Bo Nyström.

P4 Morgon ringde upp docent Ola Bratt, docent i urologi vid Lunds universitet och Socialstyrelsens expert på screening. Han bekräftar att "väldigt mycket spännande" händer i forskningen kring PSA-test just nu.

– Vad vi har förstått de senaste åren är PSA är ett väldigt bra test för att utesluta risk för allvarlig prostatacancer hos en väldigt stor del av männen. Med bara tre PSA-tester i livet skulle man kunna sålla bort mellan en tredjedel och hälften av alla män som sedan inte skulle behöva testa sig mer.  

För att bättre sålla bland de övriga undersöker man nu ett test i ett nystartat forskningsprojekt i Stockholm. Om några år kan det vara godkänt.

– Då har vi en väldigt tilltalande situation för screening av prostatacancer.

All cancer behöver inte upptäckas

– Om man som man låter PSA-testa sig regelbundet så minskar risken att man dör i prostatacancer. Det tar tolv sekunder att förklara, och det är inte så svårt. Svårigheten är att förklara nackdelarna.

Nackdelarna är dels att blodprovet PSA inte är något specifikt cancerblodprov. Blodets PSA-värde, som kan indikera cancer i prostatan, stiger vid alla sjukdomar i prostatakörteln, som godartad prostataförstoring och inflammation, förklarar Ola Bratt.
Dels är prostatacancer en mycket vanlig cancerform som inte automatiskt är allvarlig. 

– Mellan en tredjedel och hälften av alla män i de åldrar som skulle vara aktuella att PSA-testa har en liten prostatacancer, och det är ju uppenbart att om screeningen och vävnadsprovtagningen skulle upptäcka cancer hos väldigt, väldigt många som aldrig skulle bli sjuka av den, så ställer man ju till mycket skada.

– Av 1000 män räddar man fyra om man screenar för prostatacancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista