Foto: Marcus Carlsson/SR.

Nytt parkeringssystem på sjukhuset upprör

4:10 min

Nya parkeringsregler ställer återigen till det för besökande på Västmanlands sjukhus i Västerås. Efter en lång tid av strul med biljettköp är nu ett nytt system på plats, men missnöjet verkar hålla i sig. 

– Det är inget bra. Det blir köer, säger en av personerna som parkerar på Västmanlands sjukhus i Västerås idag.

Han verkar få medhåll. Flera av de personer som vi har pratat med berättar att de tycker att det nya systemet som innebär att du i förväg betalar för den tid som du tror att sjukhusbesöket tar är dåligt. Främst menar de att det är svårt att veta hur lång tid det tar.

Tidigare fanns ett system där personer som betalade med kontokort checkade in och sedan när de checkade ut fick betala för den tiden de parkerat. Men även det sågades av besökande för att det ansågs för lätt att glömma bort att checka ut varpå du fick betala för betydligt mer parkeringstid än du utnyttjat.

– Det hände att jag glömde att checka ut ett par gånger. Det är lätt hänt, säger en kvinna som precis parkerat.

Sedan i julas är alltså ett nytt biljettsystem på plats. Men tvärt emot vad alla verkar tro så checkar besökarna fortfarande in. Det nya systemet funkar så här, om du exempelvis reserverar en p-tid i fem timmar med kort men bara stannar tre så får du tillbaka pengarna för de två outnyttjade. Förutsatt att du stoppar in kortet igen. Trots det tycker Mats Gullbäck, chef på landstingets servicecenter, att de är på väg åt rätt håll.

– Automatmässigt är det mycket bättre nu. Det är färre personer som hör av sig nu än tidigare, säger Mats Gullbäck. 

Är den nuvarande lösningen den bästa?

– För tillfället är den det. Men det är möjligt att det kommer bättre i framtiden.

Det verkar ju som att hur ni än gör så är folk missnöjda?

– Självklart är det tråkigt att folk klagar. Samtidigt är det kul för att jag får prata med många människor som först är arga men som i slutet av samtalet är nöjda.

Den här nyheten kom till via ett lyssnartips.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista