1 av 2
Programledare för Hjärnkontoret, Benjamin "Beppe" Singer
2 av 2
Kristoffer Karlström på Sandvik

Hjärnkontoret på järnkontoret

5:55 min

I dag har det varit TV-inspelning i Hallstahammar. Men det handlar inte om någon ny satsning på Hollyhammar utan det är barnprogrammet "Hjärnkontoret" som besökt företaget Sandvik.

– Historien som vi vill berätta för våra tittare är att man kan göra nya saker av gamla. Och just i det här fallet bestämde vi oss för att skrota en bil, platta till den och mala ned den till minsta beståndsdel. Sedan smälta ner delarna och nu är vi här och ska göra ståltråd av det. En form av ståltråd, säger programledaren Benjamin "Beppe" Singer.

För att följa den här resan började Hjärnkontoret i Södertälje för över en månad sedan och programmet kommer att bli uppdelat i tre delar. Den första går ut på att mosa bilen och i går landade de i Hallstahammar där bilden fragmenterades. 

Det har varit mycket förarbete och fix och trix som lett fram till Sandvik där de är i dag.

– Oftast är det så när vi gör program i "Hjärnkontoret", att det är väldigt mycket förarbete som ligger bakom.

Lär du dig saker själv också?

– Det är det som är så himla lyckosamt i det här sammanhanget att jag är så himla nyfiken av mig, och har alltid varit det. Och jag får lyxen att gå in genom dörrar som vanligt folk normalt sett inte har möjlighet at gå in genom eller ens har tänkt att man kan gå genom. Jag lär mig jättemycket varje dag!

Kristoffer Karlström, chef för Primary, den avdelning på Sandvik där Hjärnkontoret spelar in, när du fick frågan ifrån Hjärnkontoret att komma och spela in, hur reagerade du då?

– Först blev jag lite förvånad faktiskt. Jag hade inte tänkt på att det vi håller på med kan vara väldigt intressant. Rent instinktivt ville jag göra det men sen var jag tvungen att kolla runt så det var helt säkert och dom bitarna. Det var bara positivt att bli förfrågad, man kände sig hedrad av det.

Vad betyder det för er på Sandvik att få visa upp varsamheten så här i ett barnprogram?

– Det är en jättemöjlighet och kunna påverka våra yngre som kanske har en bild av hur ett smältverk som man har sett från 40-talet. Man har kanske sett att det är skitigt och det kan se farligt ut, och att kunna visa då hur långt vi har kommit under de här åren. Det är en jättemöjlighet att kunna påverka de yngre som då kanske också kan tänka sig att jobba i en sån här verksamhet, säger Kristoffer Karlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista