Mariette Sjölund, ordförande i socialnämnden i Hallstahammar. Foto:Patrik Åström/Sveriges Radio.

Ny teknik ska göra trygghetslarm säkrare

"Säkerställa att det inte ska kunna ske missöden"
1:43 min

Just nu pågår ett arbete i Hallstahammars kommun med att byta ut trygghetslarmen för äldre. Föråldrad teknik ska bytas ut mot ny, säkrare.

Det här är ett arbete där kommunerna runtom i landet har kommit olika långt, och Sveriges Televisions Uppdrag granskning rapporterar idag om flera fall där trygghetslarm inte fungerat, där det dröjt lång tid innan den äldre fått hjälp och där det i vissa fall slutat med dödsfall.

Ett problem är föråldrad teknik, som gjort att man inte upptäckt att det var fel på larmen. Sveriges Kommuner och Landsting jobbar för att alla kommuner ska byta till modernare teknik, å det måste ske snabbt, den gamla tekniken kommer snart inte att fungera på grund av ett teknikskifte i landets telenät.

Här i länet har kommunerna kommit olika långt med att byta till den nya tekniken, i Hallstahammar pågår arbetet just nu.

– Man behöver inte vara orolig för att larmet inte ska fungera utan den ska ju känna av med automaik om det fungerar eller inte och det tror jag känns tryggt för de äldre, säger Mariette Sjölund, ordförande i socialnämnden i Hallstahammar.

Enligt bolaget som står för installationen i Hallstahammar känner den nya tekniken automatiskt av att trygghetslarmen fungerar ända fram till den tryckknapp som de äldre har på handleden.

2011 var det ett uppmärksammat fall i Hallstahammar då en 87-årig man föll och skadade sig, och när han tryckte på trygghetslarmet fungerade det inte, det dröjde därför innan mannen fick vård och han avled någon dag senare. Efter det såg man enligt Mariette Sjölund över alla trygghetslarm i kommunen och nu byter man alltså helt system till ny teknik.

– Vi hoppas ju att det inte ska inträffa igen för det är ju katastrofalt och fruktansvärt när någonting sådant händer. Vi vill ju försöka säkerställa att det inte ska kunna ske missöden och olyckor i framtiden. Helt hundraprocentigt säker kan man väl aldrig vara ändå, men förhoppningsvis kommer det i alla fall inte att vara tekniska fel som gör att det händer saker i framtiden, utan tekniken ska fungera till hundra procent, säger Mariette Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".