Åke Wahlsten (mp), ordförande för proAros tror att projektet kan bli lyckat. Foto: Mattias Forsberg/SR

Nytt arbetstidsprojekt ger rätt till heltid

2:04 min

Om en dryg månad startar ett unikt projekt inom Västerås Stad. Det är sex enheter inom proAros vård- och omsorg som ska låta personalen själva bestämma om de vill jobba heltid eller deltid

Projektet som ska pågå till februari 2015 har fått fyra miljoner kronor av kommunstyrelsen och går ut på att få nöjdare anställda men också att stärka kommunen som arbetsgivare på en allt tuffare marknad.

Genom att låta de anställda själva välja om de vill jobba hel- eller deltid så hoppas man skapa en harmonisk personalgrupp som även avspeglar sig i kvaliteten och resultaten för den tjänst man utför. Inledningsvis är det sex enheter i Västerås som får prova på det här. Åke Wahlsten (mp) är ordförande i proAros och han hoppas mycket på det här.

– Det här är väldigt viktigt om vi i framtiden ska vara en attraktiv arbetsgivare, men det är också en rättvisefråga när det jäller jämställdhet. Historiskt sett är det här en kvinnodominerad bransch och jobbar man 75-80 procent kan det vara svårt att försörja sig. Blir man sen sjuk så uppstår problem. Därför är det viktigt att de som vill får jobba heltid.

Även om det finns vissa farhågor kring det ekonomiska om många skulle vilja ändra sin tjänstgöringstid så ser Åke Wahlsten ändå mest fördelar med att erbjuda den här möjligheten.

– Självklart måste man alltid se över sin organisation och dess ekonomi, men på grund av sjukskrivningar och annat behövs det alltid en viss överbemanning och det här är ju positivt för våra kunder också som får träffa samma personal.

– Jag har tidigare jobbat som rektor och jag lyfte dem som jobbade 75-80 procent för jag såg att det fanns såna stora fördelar. Självklart blir det inledningsvis en ökande kostnad men i slutändan tror jag alla tjänar på det.

En av enheterna som ska prova på det här är Resmilans Servicehus, och där är tongångarna positiva. Marie Sandström som är enhetschef känner att det här är något som varit efterlängtat i personalgruppen.

– Jag tycker att det är positivt att vi nu kan låta personalen själva avgöra hur mycket de ska arbeta. För mig ligger utmaningen i att ha rätt bemanning under hela dygnet och naturligtvis att få till så bra schema som möjligt. Det kommer alltid personer som i olika delar av livet vill jobba olika mycket så jag ser inga större problem framöver.

En sköterska som nu valt att gå upp från 75 procent till heltid är Angelica Arons och hon ser fram emot den här förändringen.

– Jag har länge velat arbeta heltid och jag känner mig ung och frisk och det är skönt att få möjligheten att jobba heltid och kunna försörja sig. Okej att jag får jobba mer men jag får också högre lön så jag ser bara positivt på det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista