Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Miljoner till skolan när Fagersta växer

1:30 min

Fagersta växer och grundskolan ökade med över hundra elever förra året. Nu har kommunen beslutat om fem miljoner kronor extra till grundskolan, eftersom det kostar pengar när antalet elever ökar.

– Egentligen är det fantastiskt glädjande för det är ju som det brukar heta lite floskelmässigt att barn är vår framtid. Men det är klart att det här känns lite som växtvärk, det kräver ju att vi gör investeringar och kan ha ekonomi så att vi kan tillskjuta de medel som behövs, menar Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson (V).

Blir eleverna fler räcker det inte med att bara anställa fler lärare. Ska man bygga ut en skola behövs till exempel detaljplan och kommunen kan behöva äga mark och dra fram vatten och avlopp.

Fagersta kommun har anat att de fem miljonerna skulle behövas och nu ser man att de gör det. Pengarna tas inte från något specifikt utan är en del av kommunens hela budget.

– Det är väldigt roligt att utvecklingen har vänt, Fagersta tappade 30 procent av befolkningen mellan 1970 och 2000. Det var dystert, så problemen när vi ökar befolkningen och det blir fler och fler barn och ungdomar i skola och förskola är egentligen angenäma problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista