Katarina Lundgren i Surahammar. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Kärv ekonomi när pengarna från Försäkringskassan dröjer

1:37 min

Nya regler hos försäkringskassan ska göra det enklare för den som får bostadstillägg. Men lyssnaren Katarina Lundgren i Surahammar hörde av sig till P4 Västmanland och berättade att ansökan för att få bostadstillägget var krånglig och att hennes bostadstillägg nu dröjer.

Katarina Lundgren skulle ha fått sitt bostadstillägg på 2 500 kronor i december, men medan försäkringskassan utreder får hon inga pengar, vilket gjort att hon fått det kärvt ekonomiskt.

– Det är ju fruktansvärt, för de här pengarna det är ju de som jag lever på. Jag har ju inte en chans att betala alla räkningar eller för den delen köpa mat utan jag får ju lov att låna pengar av mina föräldrar, säger Katarina Lundgren. 

Katarina Lundgren som har sjukersättning har rätt till bostadstillägg, det har hon fått sedan 2006. Bostadstillägget har omprövats ett par gånger om året, men från och med november förra året kan Försäkringskassan bevilja bostadstillägg utan tidsbegränsning, alltså utan att omprövning behövs.

Meningen är alltså att det ska bli enklare, men själva ansökan om att få den nya sortens tillägg var krångligare, tyckte Katarina Lundgren.

Hon var osäker på vilka papper hon var tvungen att skicka in och mejlade Försäkringskassan flera gånger och frågade. När hon fick kontakt med en handläggare och så småningom kunde reda ut saken hade ärendet dragit ut på tiden och hon fick inga pengar i december, och troligen inte januari heller.

Carina Arnesson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, kan inte uttala sig just om det här fallet men säger att Försäkringskassan när det gäller bostadstillägg utan tidsbegränsning vill känna sig säkra på att alla uppgifter är rätt och att det är därför man begär in fler handlingar. Och om inte alla handlingar är inskickade i tid kan det dröja med beslut och pengar.

– I vissa fall kan det ta lite längre tid och då betalar vi istället ut retroaktivt när vi har ett fullständigt underlag.

Men är det rimligt att hon inte får några pengar under tiden det här utreds?

– Ja, eftersom bostadstillägget har upphört så kan vi ju inte betala ut något förrän vi har tagit ett nytt beslut, säger Carina Arnesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista