Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX

Svårt för kommuner att få socialsekreterare att stanna

1:37 min

Kommuner har svårt att rekrytera socionomer som vill eller klarar av att jobba med ärenden om barn som far illa. Nyutexaminerade jobbar något år och byter sedan jobb. Kungsör är en kommun som haft svårt att anställa och de är inte ensamma säger, Titti Fränkel Akademikerförbundet.

Kungsörs kommun har nyligen fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att de tar för lång tid på sig med ärenden om barn som far illa.

Men det här är ett problem som gäller fler ställen än bara Kungsör, säger Titti Fränkel från Akademikerförbundet SSR, fackförbundet för socionomer.

– Det har blivit ett genomgångsyrke. De som är erfarna försvinner och det gör man därför att man inte får använda sin kompetens. Arbetsbelastningen är för mycket och varken socialsekreterare eller chefer stannar, säger Titti Fränkel till P4 Västmanland.

Vad är anledningen att det har blivit såhär?

– Det har tillkommit nya arbetsuppgifter. Nya lagar och förordningar som förkortar utredningstider.

Dessutom har människor fått det allt svårare. Vi har socialförsäkringssystem som det finns stora brister i som a-kassa och sjukförsäkringar som inte räcker till, säger Titti Fränkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista