Läkare. Foto. Bertil Ericson/TT

Läkarmottagningen i Västerfärnebo blir kvar

1:44 min

Nu är det klart hur familjeläkarmottagningen i Västerfärnebo kommer att bemannas i framtiden. Både läkare och distrikssköterska kommer att finnas på plats två dagar i veckan.

– Vi har alltid svårt att bemanna primärvården med läkare, så det har varit svårt i det här fallet också, säger Christina Jogér, chef för primärvården inom Landstinget Västmanland.

Under hösten har boende på orten varit oroliga över att mottagningen ska läggas ner eftersom att läkaren som arbetade i Västerfärnebo gick i pension vid årsskiftet samtidigt som distriktssköterskan valt att sluta.

En oro som Christina Jogér har förståelse för.

– Jag kan förstå att det finns en oro. Det är 800 patienter som är listade och jag kan förstå att de känner oro, det gör jag också. Jag känner mig alltid orolig när någon läkare slutar då jag vet att det är svårt att ersätta den.

Var det någon risk att mottagningen skulle läggas ner?

– Det är i så fall en sista utväg om man inte lyckas bemanna med läkare och det gäller inte bara familjeläkarmottagningen i Västerfärnebo utan alla vårdcentraler. Det är avgörande att vi kan hålla en läkarbemanning, säger Christina Jogér.

Däremot är det inte säkert att det är samma bemanning som kommer att finnas på plats, något som många tycker är en viktig faktor.

Det kan vara så att det kommer in läkare från Sala eller så kallade stafettläkare.

– Vi tycker att kontinuiteten är väldigt viktigt. Det kommer att vara samma distriktssköterska och undersköterska om de inte är sjuka eller har semester. Men på läkarsidan kan jag inte garantera att det kommer att vara samma person hela tiden.

– Det grundar sig i den svårighet vi har med läkarbemanningen, säger Christina Jogér till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista