1 av 7
Victor Fagerström och Ida Bergkvist med glada klasskamrater i Ormkärrskolan 5A, Västerås snart i semifinal. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio
2 av 7
Fokus och tankemöda i buren. Ida och Victor tog Ormkärrskolan 5A vidare i Vi i femman.
3 av 7
Victor Fagerström och Ida Bergkvist representerar Ormkärrskolan 5A från Västerås
4 av 7
Tredje kvartsfinalen i Vi i femman. Klara Backman och Phittahawat Mueangngam tävlar för Björskogsskolan 5E från Kungsör.
5 av 7
Programledare Mattias Rensmo och domare Eija Salminen. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
6 av 7
Klass 5A Ormkärrskolan i Västerås. Vi i femman 2014. Foto: Ormkärrskolan.
7 av 7
Klass 5E Björskogsskolan i Kungsör. Vi i femman 2014. Foto: Björskogsskolan.
Vi i femman

Ormkärrskolan vann den tredje kvartsfinalen av Vi i femman

Lyssna på ett sammandrag av matchen
3:24 min

Ida Bergkvist och Victor Fagerström tog sin klass, Ormkärrskolan 5A, vidare från den tredje kvartsfinalen i Vi i femman under tisdagskvällen. De vann med 27-15 mot Björskogsskolans klass 5E från Kungsör.

Ormkärrskolan drog ifrån undan för undan i kunskapstävlingen ända från start. Och trots att Björskogsskolan, med laget  Klara Backman och Phitthawat Mueangngam, klämde i med en fempoängare i avslutande Stegen, och klarade svaret var Ormkärrskolans ledning ointaglig.

Ormkärrskolan var säker på att vinna ända från start:

– Typ ända från början, säger Ida Bergkvist och lagkompisen Victor fyller i:

– På hälften. Då ledde vi ganska stort. Det var våra frågor.

Nu ska laget ladda upp inför semifinalen i nästa vecka genom att bland annat titta på nyheterna på TV, det har de haft nytta av hittills.

På torsdag går den fjärde och sista kvartsfinalen och då möts Lindgårdsskolan 5A från Fagersta och Fryxellska skolan 5D, från Västerås.

Eija Salminen är domare och Mattias Rensmo är programledare för Vi i femman Västmanland.

Här hittar du mer om Vi i femman i P4 Västmanland

Vi i femman är Sveriges Radios allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. I Västmanland är det åtta klasser som nu ska göra upp om vilken femma som är den bästa i länet.

Västmanländska klasser har vunnit hela Vi i femman sex gånger. Senast det hände var 2004 då en femteklass på Fryxellska skolan i Västerås vann riksfinalen.

I år har intresset för tävlingen varit rekordstort och 71 595 elever från hela landet var med i den tuffa uttagningen. Det är över 75 procent av landets alla femteklassare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".