Bandyarenan på Rocklunda / Foto: Fredrik Sandberg / TT

Svårt att lösa ljudproblem i bandyhall

2:40 min

Ljudet från högtalarna i bandyhallen på Rocklunda i Västerås är under all kritik. Klagomål har kommit in från både idrottsklubbar och privatpersoner. Men enligt en representant från fastighetsägaren är det ett problem som är svårt att åtgärda.

– Det är en ganska komplicerad fråga. Det är en av de största bandyhallarna i världen och enorma ytor. Hård betong i väggarna, en hård is och metalltak som ljudet studsar i, så det är lite besvärligt, säger Jan-Erik Lahti, som representerar fastighetsägaren Rocklunda Förvaltning.

Hallen är dessutom byggd för att ha en större publik på läktarna, vilket också hade dämpat ekot.
Jan-Erik Lahti berättar att ABB Arena Syd har en tekniskt avancerad ljudutrustning. Så avancerad att många funktionärer inte kan använda den på rätt sätt.

– Tyvärr har det blivit lite felaktig användning och vi har försökt att utbilda, men det går väl att göra det betydligt bättre också, säger han.

Men vad kan ni göra för att förbättra ljudet i arenan?

– Alla förändringar påverkar ju ljudet och vi har byggt loger i ena änden, och fortsätter man att bygga in och rama in hallen lite, så påverkar ju det också ljudet. Vi tittar även på att förändra ljudsystemet och programmera om det för att det ska bli mer användarvänligt. Vi tittar också på att sätta upp fler textilier.

Är det okej att man inte kan höra vad speakern säger?

– Nej, absolut inte. Det måste vi se till att förbättra, säger Jan-Erik Lahti på Rocklunda Förvaltning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista