1 av 2
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Arne Westerholm på Arbetsmiljöverket är den som besökt bowlinghallarna i Västmanland. Foto: Samuel Sillén/SR Västmanland

Länets bowlinghallar klara med omställning

"Jag är jättenöjd med samarbetet"
1:29 min

2011 bestämdes det att alla bowlinghallar i Sverige var tvungna att installera en skyddsanordning till kägelmaskinen för att förebygga att det skulle hända olyckor. Nu är de flesta av länets bowlinghallar klara med renoveringen.

Många av hallägarna tyckte först att skyddsanordningen var onödig och dyr men efter att det tagits fram billigare lösningar så gav de med sig.

– Övergången har väl inte varit smärtfri. Mest har det varit att man inte kommit igång med åtgärderna direkt och så har det varit lite problem med leveranserna med saker till ombyggnaderna, säger Arne Westerholm på Arbetsmiljöverket som varit ansvarig för projektet.

Hur ser statusen ut idag?

– Statusen ser bra ut. Man är igång och på många ställen har man avslutat säkerhetsombyggnaden så i stort är hallarna mycket säkra idag.

Anledningen till att Arbetsmiljöverket ville införa den här säkerhetsanordningen i bowlinghallarna var för att få bort alla öppna axlar, remmar och andra delar i kägelmaskinen som man kan fastna eller klämma sig i.

– Från början var många oförstående till varför man skulle göra det här men efteråt har man sagt att man inte förstår varför det inte har varit så här från början, säger Arne Westerholm

I dagsläget är alla hallar i Västmanland utom två klara med ombyggnaderna medan de övriga två är i sitt slutskede. Nu saknas bara dokumentation. Så sammanfattningsvis är Arne Westerholm nöjd med samarbetet med hallarna.

– Jag är jättenöjd och hoppas att vi fortsättningsvis slipper se några skador på de här anläggningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".