Stefan Tielinen, enhetschef för västeråsbaden och Inge Sandin från DHR. Foto: Mattias Forsberg/SR

Funktionshindrade badar med barnfamiljer - känner sig uttittade

4:28 min

Sedan i söndags har inte längre funktionshindade Kristiansborgsbadet i Västerås för sig själva på söndagsförmiddagarna. Nu delar man bassängen med andra badgäster.

Inge Sandin, ordförande i DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (hette förut "De Handikappades Riksförbund"), bekräftar att de inte längre abonnerar Kristiansborgsbadet under söndagsförmiddagarna, eftersom det blev för dyrt. 

Att hyra badet två timmar kostade 1 800 kronor i veckan, och även om Västerås stad bidrog med pengar gick det inte längre att försvara ekonomiskt.

– Det var en mycket kostsam historia för oss att hyra badet två timmar varje söndag, och vi hade ungefär 20 badande per tillfälle som betalade 25 kronor.

Eftersom ingen annan handikapporganisation tog över ansvaret för badtiden, blev  Kristiansborgsbadet tillgängligt för alla på söndagsförmiddagarna i söndags, 12 januari. I stället har Kristiansborgsbadet satt av två banor för de funktionshindrade att simma på. Men det räcker inte, tycker vissa.

– Många känner sig uttittade. Det är alltså den egna känslan av att vara uttittad.

– Sedan har vi också personer som har kognitiva störningar som inte kan vistas bland folk i större grupper, säger Inge Sandin, och berättar om en medlem som tyckte det var lite för mycket med barn och ungdomar som hoppade i vattnet omkring henne på de två banor som de fått tilldelade.

Stefan Tielinen, som är enhetschef för Västeråsbaden, tycker att det är synd om de badande känner sig uttittade, även om han förstår att det kan vara känsligt.

– Badet är öppet för alla. Det är en mötesplats för alla och det tycker jag det ska fortsätta att vara. Jag tycker nog inte att man tittas ut på baden mer än på någon annan plats.

Att dela av en större del av bassängen för att funktionshindrade ska kunna fortsätta simträna tillsammans på söndagarna är inte riktigt görligt, eftersom trampolinen kräver visst utrymme, förklarar Stefan Tielinen.

– Hopptornen är väldigt lockande, framförallt för de yngre. Vi försöker vara en mötesplats där vi tillmötesgår alla, och med tanke på att man inte är fler från de här föreningarna som tidigare har badat på söndagsmorgnarna, så tycker vi nog att två banor räcker.

I stället erbjuder Stefan Tielinen de funktionshindrade som vill möjligheten att använda träningsbassängen som ligger i en separat rum på Kristiansborg. Inte helt optimalt, tror Inge Sandin.

– En del anser väl att de vill ha en längre sträcka att simma på. Det är inte en simbassäng, utan en träningsbassäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista