Tony Lorenzi hyllar Looptroop med gatuskyltar i Västerås

3:10 min

I Västerås har det dykt upp ett gäng nya gatuskyltar. Prydliga vita skyltar som ser ut som vilka gatuskyltar som helst - men de märker ut gatorna där de olika bandmedlemarna i Looptroop Rockers har vuxit upp.

Skyltarna pekar ut Cosmics gata, Embees gata, Supremes gata och Promoes gata.

Det är inte Västerås stad som satt upp skyltarna utan konstnären Tony Lorenzi.

– Det är en hyllning till fyra enastående musiker som kommer från Västerås. Jag tänker på samma sätt som till exempel Tranströmer har fått stenar och skrift ingraverat i gator så förtjänar de här minst lika mycket uppmärksamhet.

En av skyltarna har redan försvunnit och Tony Lorenzi räknar med att alla plockas ned. Antingen av någon privatperson som vill ha skylten eller av kommunen.

– Byggnadsnämnden vet jag har uttalat sig om att man har som praxis att inte namnge gator efter fortfarande levande personer, det är egentligen det jag hört.

Men om skyltarna plockas ned så kommer inte Tony Lorenzi göra nya.

– Jag har iskallt räknat med att de kommer försvinna. Sen vore det ju guld om de fick sitta kvar. Iden dör ju ut i och med att den är genomförd, så det blir bara tråkigt att göra någon slags spin off på det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista