Dick Helsing (M) gillar inte att Vänsterpartiet tar bort valfriheten. Foto: Marcus Carlsson./SR.

Fagersta tar bort valfriheten i hemtjänsten

1:35 min

Snart är det slut för privata företag inom hemtjänsten i Fagersta. År 2010 öppnade kommunen för valfrihet inom hemtjänsten, men nu vill Vänsterpartiet ta bort den. Moderaterna, däremot, vill ha den kvar.

– Jag tycker fortfarande att själva idén är bra, säger Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson (V).

– Men eftersom samtliga som beviljats hemtjänst har kommunen som leverantör är det kanske det inte rimligt att fortsätta med det här systemet som ändå innebär vissa, men inte allt för stora, merkostnader för kommunen.

Det administrativa arbetet är inte jättestort och det är svårt att säga vad det kostar, enligt kommunens utredare Eva Blomberg.

Idag har omkring 250 personer i Fagersta hemtjänst och alla har alltså valt kommunen. Fast de tre företag som erbjöd tjänsten tidigare gör det inte längre eftersom de fick för lite jobb.

Sedan Fagersta införde lagen om valfrihet inom hemtjänsten 2010 har sammanlagt 15 personer valt andra utförare än kommunen.

När valfriheten infördes protesterade Socialdemokraterna, medan Moderaterna var nöjda.

Nu är moderaten Dick Helsing, som är ledamot i socialnämnden, inte lika positiv.

– Jag tycker inte att vi ska lägga ner det vi en gång har fått igång på grund av att det eventuellt skulle vara någon mindre administrativ kostnad.

Men om det inte är någon som är intresserad och folk väljer kommunen, varför ska man då har kvar det?

– Jag vill fortfarande ha möjligheten för folk i Fagersta att kunna välja i framtiden och jag hoppas att det dyker upp fler företag som ser möjligheterna i det här, säger Dick Helsing.

Samtidigt som Fagersta ska ta bort valfrihetssystemet säger en utredning som lämnats över till regeringen att Lagen om valfrihet inom hemtjänsten, LOV, bör bli obligatorisk.

Vad det blir av det återstår att se.

Stig Henriksson kallar idén "bisarr" och hälsar att Fagersta tar beslut utifrån lagstiftningen som finns, inte den som kanske kommer att finnas.

I februari väntas Fagerstas kommunfullmäktige ta bort valfriheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista