Staffan Hesselbäck ordförande i Surahammars IF. Foto: Hans Sjöström / Sveriges Radio

Surahammars IF firar 100 år

5:24 min

Den 4:e juni firar Surahammars IF 100 år som förening. Bruksklubben som under många år hade både friidrott, brottning, simning och fotboll på programmet har nu enbart ishockey att luta sig emot.

Under hela säsongen kommer föreningen uppmärksamma jubileét genom att bjuda in hemliga gäster som på ett eller annat sätt gjort avtryck i föreningens historia. Den stora jubileumsfesten hålls i slutet på maj, där betydande personer med anknytning till föreningen kommer föräras en medalj under festliga former.

Surahammars IF är en förening som fostrat många storspelare genom åren. Ronald "Sura-Pelle" Pettersson är kanske den mest kända av dessa. Andra tongivande suraprofiler är Daniel Rydmark, Tommy Salo och Mikael Karlberg.

Åren har bjudit på en och annan riktig höjpunkt och för föreningens ordförande Staffan Hesselbäck är det en match som fastnat lite extra i minnet.

– Det var när vi på 70-talet mötte VIK och råkade, eller lyckades spela bort dem från SM-serien genom att vinna med 3-0 hemma. Det är en match man inte glömmer.

Att driva en förening som bygger på idella krafter är inte lätt menar Staffan Hesselbäck.

– Vi är beroende av att samarbeta med andra klubbar. Själva klarar vi oss inte. Vi har ju en klubb bara två mil härifrån (VIK, reds anm) och jag tycker att vi fått till ett rätt bra samarbete dom senaste åren. Vi har varit dödförklarade många gånger men likt fågeln Fenix har vi som förening rest oss varje gång.

Surahammars IF var nära en konkurs 1993, men med hjälp av några eldsjälar som tog plats i styrelsen lyckades föreningen överleva och tog sig på bara några år från botten av division två, via division ett till Allsvenskan.

Just nu går det bra för surahockeyn. A-laget ligger i toppskiktet av division ett, och både A- och B-juniorerna toppar sina tabeller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista