Viviann Lundberg äger Runes Café i Västerås. Foto: Liselotte Karlsson.

Inget ströfika i fattiga januari

1:40 min

Årets fattigaste vecka har precis börjat. På Runes Café i Västerås märker man att vissa kafébesökare har det knapert.

Januari är den månad då svenskarna har minst pengar att röra sig med. Jul och nyår har slukat alla extrakronor, och på fredag - den 24 januari är årets fattigaste dag.

På Runes Café i Västerås kostar en kaffe bara 20 kronor. Ägaren Viviann Lundberg märker att januari är en kärv månad för många, som kanske inte har så mycket att röra sig med under resten av året heller.

-– Det är inte så många som kommer in och ströfikar, utan de håller i sina slantar nu, de ska räcka till hela månaden, säger hon.

Händer det att folk kommer hit i slutet av januari och ber om att få en kopp kaffe eller en macka för att de inte har pengar?

-– Inte ber om det. Men jag märker av att vissa grupper av människor får pengar, de har samlat ihop sina sista enkronor, också kommer de in. Räcker det här till en kopp kaffe? Då kanske det fattas en krona men då räcker det till en kopp kaffe tycker jag, Viviann Lundberg.

Är du luspank nu i januari? Hur gör du för att få pengarna att räcka? Skriv i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista