Andreas Weiborn vice gruppledare för Moderaterna i Sala. Foto: Malin Lind/Sveriges Radio

M i Sala anklagar S för att strunta i demokratiska beslut

4:01 min

Trots ett beslut i kommunfullmäktige för över ett år sedan så saknas fortfarande en handlingsplan för hur man skulle kunna öka möjligheten för politiska ungdomsförbund att komma ut i skolorna och prata om demokrati. Moderaterna är kritiska till Socialdemokraternas agerande.

– Följer man inte ett beslut så skapar det ett demokratiskt problem som i sin tur kan skada tilltron till politiken, säger Andreas Weiborn som är vice gruppledare för Moderaterna i Sala.

Vad är problemet idag när det gäller partiernas möjligheter att informera på skolorna?

--Vi ville ju att man skulle ta fram en målbild genom en strategi och en handlingsplan. För oss är det viktigt att unga människor i skolan ges en möjlighet att komma i kontakt med demokratins företräder. De får då en uppfattning om hur demokratin fungerar och vad politiken kan göra. Men problemet är ju fortfarande att man valt att inte gå vidare med det här beslutet och det är här vi är nu, säger Weiborn.

Socialdemokraterna svarar på kritiken och säger att det redan finns riktlinjer för hur de politiska ungdomsförbunden ska informera skolungdomarna om demokrati, även om de kanske inte är uppdaterade.

– Jag tror man har tittat över det här och tittat på hur pass väl de riktlinjer man tog fram för ett antal år sedan stämmer med de riktlinjer som SKL och Skolverket har tagit fram om politiskinformation i skolan. Men man kan nog behöva uppdatera det och sen komma överens med de politiska partierna hur man ska göra nu inför valet. Men att det helt saknas riktlinjer, det är helt felaktigt.

– Jag tycker han blåser upp det orimligt stort, säger Per-Olov Rapp (S) kommunalråd i Sala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista