1 av 2
Avfall lossas med kran från fartyget Nordic Chantal som kommit med irländska sopor till kraftvärmeverket i Västerås. Foto: Helena Lund
2 av 2
Niklas Gunnar, värmechef vid Mälarenergi. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Utländska sopor framme i Västerås

1:38 min

Nu har den första båten med importerat avfall anlänt till hamnen och den nya förbränningsanläggningen vid kraftvärmeverket. Hela dagen har soporna lastats av, bal för bal, från båten.

I helgen anlände fartyget "Nordic Chantal" till Västerås från Irland, fullastat med sopor. Soporna ligger inlindade i plast i stora balar som var och en väger cirka 2 ton.

Vid kraftvärmeverket står nyligen Mälarenergis nya förbränningsanläggning klar, och det är där soporna så småningsom ska börja brännas, framåt vårkanten. Dagens leverans av avfall handlar mer om att testköra systemen och för Mälarenergis värmechef Niklas Gunnar var måndagen en speciell dag.

– Ja, det känns ju som att vi passerat en milstolpe. Vi har ju hållit på och planera för det här i flera år nu, säger han.

Från fartyget kommer med vinden en frän och lite sur lukt av sopor men det är inget som ska behöva inträffa i framtiden, säger Niklas Gunnar.

– Nej, det är väl för att vi råkar rispa upp några av balarna eftersom det här är en helt ny hantering. Men sedan ska vi nog klara av det utan att det behöver hända.

Soporna i balarna är så kallat utsorterat hushållsavfall som har sorterats i Irland där man torkat bort en del matrester med mera. Niklas Gunnar var själv ute på båten i morse och såg hur balarna lyftes av båten, en för en och kördes i väg på lastbil.

– Jag tycker att kranförarna gör ett jättebra jobb och allt har gått som planerat, säger han.

Helena Lund
helena.lund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista