Topp eller bredd? Går det att kombinera? Foto: Christine Olsson/TT.

Fotbollsföräldrar kritiska till Skiljebos elitsatsning

David Schanzer-Larsen: En del vill satsa tidigt
7:46 min

Pågår det en smygande elitsatsning på barn i Skiljebo SK fotboll? Är det i så fall förenligt med RF:s stadgar? Ungdomsordförande i SSK svarar på kritiken från föräldrar.

Flera föräldrar till barn i fotbollsklubben Skiljebo SK har hört av sig till vår publikredaktör. De har reagerat kraftfullt på upplägget kring klubbens 10-12 åringar.

Tränarna har valt att gruppera lagen vid namn Svart, Gul och Röd.

I Svart grupp kommer lagets bästa spelare att spela i. För att få spela där kräver klubben även 3000: - extra och en provträning för att ta en plats.

I gul grupp kommer mellangänget spela och den röda gruppen innehåller spelare som inte kommit lika långt i sin utveckling.

David Schanzer-Larsen är ordförande för ungdomssektionen i Skiljebo.

– Jag vill direkt ta avstånd från toppning. I toppning är det bara de bästa som får plats men vår ambition med nivåanpassning är att alla ska få möta lag och spelare som är på samma nivå så att det blir jämna matcher.

Men barnen har ju enligt föräldrar börjat fundera på varför de hamnat i en viss grupp. Vad svarar ni då?

– Jag kan inte svara på om det är så men det här är inte helt enkelt. Vi får alltid mycket frågor den här tiden på året när fördelningen sker. Men det är bra att vi har en öppen och levande diskussion så vi kan utveckla saker som inte är bra.

Föräldrarna P4 Västmanland har varit i kontakt med vill själva inte ställa upp på en bandad intervju.

- Man är rädd för att ens barn ska bli drabbad. Många av oss upplever att för man fram kritik så kan inte ledarna riktigt hantera det. Då uppstår jobbiga situationer.

Här följer ett urval av de frågor via mail och brev som föräldrarna skickat till klubben och till P4 Västmanland.

* Är det för barnets bästa eller för det bästa barnet?
* Vill klubben förknippas med en positiv känsla eller vill dom att det ska sprida sig som en löpeld från mun till mun om deras "metoder" och ledarnas inställning?
*
Är det nivåanpassad träning så ska det kanske vara nivåanpassad avgift?
* Hur främjar det här fotbollsintresserade killars självförtroende?

Fråga

Lyssnartips

Hör av dig och tipsa du också! Ring 021-495 25 58 till publikredaktörerna Monica Elfström och Jenny Rask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".