Lotta Gröning. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Tacklingen: Vill du veta vad du äter?

"Är det verkligen rimligt?"
4:00 min

Importerat kött proppat med antibiotika eller svenskt kött utan risker. Lotta Gröning har i veckans tackling ett och annat och säga om bristande logik, dels inom den svenska köttindustrin men också hos oss konsumenter. Lågt pris går före god djurhållning och få vet vad vi egentligen stoppar i oss.

I tacklingen den här veckan undrar Lotta Gröning om det är rimligt att Sverige har en så låg inhemsk livsmedelsproduktion att vi har matbrist på tre dagar om transporterna stannar från Europa.

– Är det rimligt att antalet bönder blir allt färre? Att EU:s jordbruksstöd i huvudsak går till att skapa stora jordbruksenheter och att låta maskiner ersätta människan?

– Är det rimligt att handlare lägger enorma extra avgifter på svenskt kött och håller låga avgifter på kött från länder som har låga produktionskostnader tack vare dålig djurhållning.

Handlarna och köttindustrin uppmanar oss att köpa svenskt, samtidigt gör prisbilden att majoriteten av konsumenterna väljer det billiga alternativet. Var finns logiken undrar Lotta Gröning.

När branschen själva driver utvecklingen åt ett håll där pris får gå före kvalitet så tycker Lotta att man inte bara sätt krokben på den inhemska köttproduktionen, utan man ökar också risken för de konsumenter som låter plånboken styra inköpen.

– Sverige är bäst i EU när det gäller att använda lite antibiotika till djur som ska bli mat. I Danmark är läkemedelsanvändningen tre gånger högre, i Tyskland 16 gånger högre och på Cypern 30 gånger högre. Ändå är det danskt och tyskt kött vi äter. Det är billigast.

Vad tycker du? Går pris alltid före kvalitet? Är det rimligt att svenskt kött kostar dubbelt mot det importerade? Vilket ansvar har vi som konsumenter?

Tacklingen hör du i P4 Morgon på tisdag 07.15. Du kan ringa in direkt till programmet och lufta dina tankar och synpunkter mellan 07.15-08.00 på telefonnummer 021-495 25 25 eller kommentera här på webben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".