Professor Anders Garpelin tror på övningskolor i Västerås. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Västerås kan få övningsskolor för lärare

1:33 min

Mälardalens högskola vill starta övningsskolor för blivande lärare. Men kommer MdH inte med i regeringens försöksverksamhet blir det av ändå, enligt pedagogikprofessor Anders Garpelin.

Vad tycker du? Är det en bra idé med särskilda övningsskolor där blivande lärare får träna på eleverna? Skriv i kommentarsfältet!

Det är regeringen som vill påbörja en försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor runtom i landet. 

Det är skolor där lärarstudenter får genomföra huvuddelen av sin praktik och träna på riktiga elever.

Mälardalens Högskola, MdH, ansöker nu om att få vara med på tåget, enligt Anders Garpelin, professor i pedagogik på MdH.

– De här övningsskolorna ska ha fler lärare med handledarutbildning, dessutom ska det finnas fler lärarstudenter på de här skolorna, säger Anders Garpelin till P4 Västmanland.

Om Mälardalens högskola blir ett av de lärosäten som får starta övningsskolor är det främst i Västerås och Eskilstuna som nu existerande skolor ska få agera övningsskolor, enligt Anders Garpelin. 

Regeringen har tänkt sig att övningsskolorna ska vara igång höstterminen 2014. 

Redan nu finns det skolor som tar emot lärarstudenter, men tanken är att det  främst är övningsskolorna som i framtiden ska ta emot de blivande lärarna.

På så sätt förbättras det både för övningsskolan och dess elever samt för lärarstudenterna, är tanken.

Den största skillnaden är att det blir betydligt mera tryck och fokus på övningsskolorna, tror Anders Garpelin:

– De kommer att diskutera lärarutbildning, didaktik, pedagogik. Det kommer att bli mer av utvecklingsarbete på de här skolorna, skulle jag tro.

– Det kommer att bli ett fokus på lärandet, säger Anders Garpelin.

Om MdH inte blir ett av de lärosäten som regeringen utser till att starta övningsskolor kommer Mälardalens högskola ändå att starta sina egna övningskolor.

– Kommunerna Västerås och Eskilstuna och MdH är överens om att om vi inte får det här försöket så kommer vi att genomföra det ändå, säger pedagogikprofessor Anders Garpelin till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista