Primärvårdsakuten ska avlasta akutmottagningen vid Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio

Ett steg närmare en primärvårdsakut

1:21 min

En primärvårdsakut på sjukhusområdet i Västerås har planerats sedan en tid tillbaka då trycket på akutmottagningen vid sjukhuset i Västerås har varit stort. Driften av primärvårdsakuten ska upphandlas och den processen har vairt en fråga för förvaltningsrätten.

Den rödgröna landstingsmajoriteten i Västmanland ville att mottagningen skulle upphandlas till en icke-vinstdrivande aktör, något som Moderaterna riktade kritik emot. De rödgröna backade sedan då men ett vinstdrivande vårdförtag överklagade ändå. Nu har förvaltningsrätten tittar närmre på saken.

– De överklagade då de ansåg att de inte skulle kunna lägga ett bud som vilket företag som helst på en upphandling. Nu har domstolen tittat på det här och avslagit deras överklagan. De menar att vårt beslut inte stänger ute någon utan att det är öppet för alla att lägga ett bud, säger Denise Norström, (S) landstingsstyrelsens ordförande.

Primärvårdsakuten i Västerås är tänkt att avlasta den vanliga akuten. Men då det inte är landstinget själva som ska driva den så ska de genom upphandling hitta en privat aktör som ska ansvara för driften.

-- Vi håller på att ta fram förutsättningar och ett upphandlingsunderlag så någon gång i vår skulle vi kunna gå ut med en upphandling, säger Denise Norström.

När kan en primvårdsakut öppna i Västerås?

– Kanske i början av nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista