Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Elitsatsning på barn ger färre stjärnor

Länsidrottschef "Zlatan hade inte fått vara med"
3:10 min

Det är inte toppning utan breddning av knattelagen som på sikt föder nya idrottsstjärnor - det säger Maria Engelfeldt länsidrottschef i Västmanland.

– Barnidrott upp till tolv års ålder ska vara lek. De kan såklart tävla men det måste vara på barnens villkor, säger Maria Engelfeldt länsidrottschef i Västmanland.

Hon reagerar på inslaget om att fotbollsklubben Skiljebo SK delar in spelare i tio års åldern i tre olika lag baserad på barnens spelarskicklighet. I den bästa gruppen, kallad Svart, måste spelarna dessutom betala 3000 kr extra och klara en provträning för att få vara med. 

– Att det tas en avgift är särskilt oroväckande. Det slår bort vissa barn direkt. Skulle Zlatan ha varit ung här under såna omständigheter hade han inte kunnat vara med och spela.

– Om alla klubbar följde riksidrottsförbundets stadgar och regler så hade det här inte varit ett problem. Då hade alla fått vara med vilket ger fler stjärnor.

Så det är inte genom toppning som vi får nya framstående idrottare?

– Nej precis, det är via breddning och låta många vara med som det blir nya stjärnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".