Melker har kommit hem

"Det är helt perfekt"
1:41 min

Nu har 100-årige Melker Norgren fått en ny bostad. I höstas nekades 100-åringen i Heby en plats på ett äldreboende, trots att han inte längre klarade att ta sig till toaletten på övervåningen i sitt hus.

Många engagerade sig i Melkers fall. I oktober förra året JO-anmälde en privatperson Heby kommuns nej till äldreboende för Melker Norgren, då 99 år. Enligt kommunen var han för pigg för det, trots att han inte längre kunde ta sig upp på andra våningen i sitt hus, där toaletten fanns. Kommunen uppmanade Melker att använda en toaletthink i vardagsrummet i stället.

Enligt sonen Bosse Norgren var det medieuppmärksamheten som till slut fick kommunen att ändra sig. Efter en tid på ett korttidsboende har nu alltså Melker flyttat in i sin etta på äldreboendet Liljebacken i Tärnsjö.

– Nu bor han i ett rum med stort badrum, det är helt perfekt, säger Bosse Norgren.

Sonen berättar att Melker trivs jättebra och att han redan den första dagen träffade en tidigare arbetskamrat i matsalen. Sonen är lättad över att hans pappa nu fått ett bra boende.

– Nu kan jag ju gå till honom precis när det passar, så på det viset var det jättebra att han fick komma till Tärnsjö, säger sonen som också bor på samma ort.

Melker själv är också lättad.

– Han säger själv att nu kan vi koppla av, nu vet ni att jag har det bra, säger Bosse Norgren till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".