Marcus Hallgren är ansvarig för Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Ullvi först i Sverige att certifieras för kockutbildning

2:53 min

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ullvigymnasiet i Köping har certifierats av Världssamfundet för kockföreningar eller World Association of Chefs Societies. Ullvi är därmed den första skolan i Sverige och den tredje i Norden som certifieras.

– Det här betyder att vi kan ge våra elever ett värdebevis, liknande gamla gesällbreven, som de kan lägga till sitt CV. Framförallt när de söker jobb ute i övriga Norden och i övriga världen som ger ett extra stöd till det CV som de har tillförskaffat sig under utbildningen med praktikplats, säger Marcus Hallgren som är ansvarig för Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Vad säger det här värdebeviset?

– Det säger att man är kock och att man är det på internationell basis. Det betyder att man kan med gott hjärta åka ut i världen och söka jobb och  veta att jag har de kvalifikationer som krävs för att söka jobb som kock var jag vill i världen.

Vad har det för betydelse om man ska söka jobb i Sverige?

– Det här är ju helt nytt, vi hoppas att det blir värdefullt. På vissa restauranger, där kocklandslags killar och tjejer jobbar, de vet vad det här är och där kommer det att bli ett ordentligt värdebevis.

Hur kändes det när det blev klart?

– Fantastiskt kul! Det här är någoting vi hela tiden strävar efter, att hitta det lilla extra åt våra elever, att deras utbildning blir ännu mera värdefull för dem. Att de verkligen får ut något som gör dem anställningsbara och skickar signaler att fasen, jag är duktig liksom, säger Marcus Hallgren programansvarig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista