Birgitta Bartholdsson, sjukhuschef i Västerås, är glad över bronsplatsen. Foto: Marie Björk/Sveriges Radio Västmanland

Kvalitetsmedalj till Västerås sjukhus

1:34 min

Sjukhuset i Västerås kommer på bronsplats i en undersökning om den medicinska kvaliteten.

Det är tidningen Dagens Medicin som listar landets sjukhus efter en rad kategorier och i klassen mellanstora sjukhus blir alltså Västerås trea i landet. Det gläder sjukhuschef Birgitta Bartholdson.

– Det är vi väldigt stolta över och det är ett fantastiskt arbete som har gjorts i det här förändringsarbetet ute i våra verksamheter hos vår personal, säger hon.

Dagens medicin rankar sjukhusen efter kategorierna medicinsk kvalitet, vårdgaranti, hygien, patientenkäter, akutväntetider och vårdplatsläge. I de enskilda kategorierna kommer Västerås på mellan femte och 31:a plats, men sammantaget blir det alltså en tredjeplats efter sjukhusen i Jönköping och Värnamo.

Dagens medicin skriver att Västerås ligger väl framme inom bland annat strokevård och intensivvård. Sjukhuschef Birgitta Bartholdsson säger att Västerås sjukhus medvetet arbetat för att förbättra kvaliteten.

– Mycket har vi ju jobbat med tillgängligheten där vi har gått ifrån att ha haft ganska dålig tillgänglighet för bara två år sedan till att nu ligga riktigt bra i Sverige, säger sjukhuschef Birgitta Bartholdson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista