Per Lithammer / Foto: Kennet Lindquist / SR

Lithammer om elitsatsningar för barn

1:24 min

Västerås stad kan komma att förbjuda elitsatsningar för barn under 12 år. Om politkerna klubbar igenom en ny handlingsplan. Per Lithammer (V) är ordförande i Kultur- idrotts- och fritidsnämnden. Han tror inte att det kommer att bli ett problem för kommunen om förslaget går igenom.

– Skulle det bli fallet att vi bedömer att någon förening gör en strikt elitsatsning under 12 år så blir det ju ett politiskt beslut att den här föreningen inte erhåller stöd för den delen då. det är ett delikat problem att se vart gränsen går, men i diskussionen tror jag att det där kommer att lösa sig bra tillsammans med föreningen och föräldrar, säger Per Lithammer.

Finns det verktyg som kan se om det handlar om elitsatsning eller inte?

– Ja eller nej, det får man nog ta från fall till fall. Om föräldrar och barn upplever att man inte får vara med så är det svårt att krypa undan och säga att det inte är en elitsatsning.

Det känns som ett svårt gränstagningsproblem.

– Ja, och vi var medvetna om när vi skrev in det här att det kommer att bli ett problem, men jag tror att gränsdragningar och sådant, och när man sätter sig in i dem, så kommer man fram till lösningar som är bättre för framtiden och därför tror jag att det kommer att lösa sig, säger Lithammer.

När blir det förbjudet med elitsatsningar för barn under 12 år i Västerås?

– Handlingsplanen tänker vi fatta beslut om till våren och då är det ju till nästkommande år.

Hur upplever du den politiska enigheten när det gäller den typen av skrivning?

– Jag tror den är fruktansvärt enig.

Stefan Brandberg är idrottsstrateg på Västerås stad. Han säger att kommunen saknar redskap för att avgöra när det handlar om elitsatsning eller inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista