Staffan Jansson tycker civilkurage är viktigt. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Händelse på Västerås Folkhögskola upprör kommunalråd

1:16 min

Efter att Niclas reagerat mot att vissa elever på Västerås folkhögskola använde droger, så känner han sig mobbad av skolkamrater och saknar stöd från skolledningen. Och det i sin tur upprör S-kommunalråd.

Niclas sitter just nu hemma med en distansundervisning han inte vill ha. Nu har det socialdemokratiska kommunalrådet Staffan Jansson reagerat på den här historien och säger att elever som står upp emot droger och visar civilkurage får inte behandlas hur som helst.

– Ska vi ha ett bra samhälle framöver så är det otroligt viktigt med civilkurage.

Staffan Jansson säger att han inte vill sätta sig till doms i ärendet med Niclas, men han hävdar å de bestämdaste att man som skolkamrat, eller medarbetare på vilken arbetsplats som helst måste ha möjlighet att kunna visa civilkurage annars håller man tyst.

– Risken finns att man inte säger någonting ifall man riskerar att hamna i onåd hos arbetsgivaren, säger Staffan Jansson.

Tomas Aronsson som är utbildningschef på Västerås folkhögskola säger att man på skolan jobbar aktivt mot droger. Han säger också att eleverna får säga vad de tycker, och att man från skolans sida uppmuntrar civilkurage.

– När det gäller civilkuragefrågor och människor som vill något, så vill vi påstå att vi är väldigt tydliga på den punkten och att vi verkligen bejakar människor att säga olika saker, säger Tomas Aronsson.

Han säger också att Västerås folkhögskola ligger högt i jämförelser med andra folkhögskolor när det gäller just inflytande- och demokratifrågor.

Men visst finns det saker att förbättra, säger Tomas Aronsson.

– Det finns alltid något att förbättra. Just det här med civilkuragefrågor och modet att säga ifrån ska vi än mer trycka på, på alla sätt. Vi tar det här på allvar att vi tycker att det är viktigt att människor, och i vårt fall elever, kan säga vad de tycker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista