Framtiden för korna på Gäddeholm beror på en ladugård. Foto: Maria Iwerbo

Bråk om Västerås planer att bygga en ladugård för 50 miljoner kronor

1:32 min

Den politiska majoriteten i Västerås vill bygga en ny ladugård vid Gäddeholm utanför Västerås, men det vill inte oppositionen.

Prislappen väntas bli 50 miljoner kronor, men det är alldeles för dyrt menar oppositionen, och det kommer att bli skattebetalarna som får stå för notan under lång tid framöver, säger det moderata oppositionsrådet Elisabeth Unell.

– Man har inte ett arrendeavtal som täcker kostnaden för investeringarna

Kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Ulla Persson menar att visst är det dyrt till en början, men till slut vinner kommunen på investeringen av en ladugård som huserar korna på Gäddeholm.

– Det kommer löna sig på sikt.

Hon menar vidare att innan den har lönat sig måste man se på nyttan, att kunna ha kor betande på det öppna kultur och naturlandskapet.

Elisabeth Unell ställer sig dock frågande ifall det ens är lagligt för kommunen att renovera och sen arrendera för billigt.

Ulla Persson, när kommer investeringen av den nya ladugården ha betalat sig?

– Det är svårt att säga för det handlar om exploateringstakten, men med hjälp av det här kanske vi ökar exploateringstakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista