1 av 2
Mjölkkor i ladugård. Foto: Karin Malmhav/SvD/TT
2 av 2
Ingrid Sommar, mjölkbonde från Svånö Gård. Foto: Mattias Forsberg/SR

Bättre tider för mjölkbönder

1:08 min

Efter flera tuffa år för landets mjölkbönder är det just nu en liten uppgång. Böndernas ersättning för mjölken som produceras är högre än tidigare, och det gör den ekonomiska situationen mindre pressad.

Men det är en nyckfull bransch där flera faktorer kan påverka lönsamheten.

– Priserna har gått upp och det började väl i somras och har gått upp stegvis under hösten. Jag får drygt fyra kronor litern eftersom jag har ekologisk produktion, den som har konventionell mjölk får lite mindre och sedan beror det också på fett- och proteinhalter, säger Ingrid Sommar som är mjölkbonde från Svånö Gård utanför Västerås.

Smör har blivit populärt och grädde används mycket i Sverige, men hur kan det ändå vara kärvt att vara mjölkbonde?

– Det är ju många delar i ett mjölkpris, när vi säljer 100 liter så blir det inte bara grädde och smör, det blir också vanlig mjölk. Det är olika hur mycket mjölk mejerierna tar in och om det blir för mycket mjölk eller mer än vad man kan sälja för dagen, alltså färska produkter, då torkar man pulver av det som sedan ska säljas på en världsmarknad och det är det priset som styr också, säger mjölkbonden Ingrid Sommar.

I dag torsdag träffas en mängd mjölkbönder i Västerås för att prata om hur man ska möta utmaningarna i branschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista