(ARKIV) Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Miljö och uppfostran lär oss att vilja vinna

3:54 min

Vissa kan knappt spela luffarschack utan att känna ett starkt behov av att vinna, medan andra inte verkar ha någon vinnarinstinkt alls. Idrottspsykologen Carolina Lundqvist säger att miljön vi växer upp i spelar störst roll.

P4 Västmanlands rapportering om hur idrottande barn delas upp efter förmåga i olika grupper har väckt starka reaktioner. Diskussionen bland lyssnarna är mångfacetterad med argument och försvar från båda håll.

I P4 Morgon gav Carolina Lundqvist, lektor på Gymnastik- och Idrottshögskolan och doktor i psykologi, svar på den bakomliggande frågan: Varför är det så viktigt att vinna och ständigt vara bäst?

– Vi lär oss mycket under livet, och tittar man på idrottare så har vissa haft en miljö runtomkring sig där man har tryckt på det här väldigt mycket,  att vinna och prestera. Det kan man ha gjort på ett både sunt och osunt sätt. Har man mycket prestation runt sig, och det är det man får uppskattning för, ja då är det klart att det kommer att bli väldigt viktigt för en.

Dessa personer kan utveckla en osund vinnarinstinkt, menar Carolina Lundqvist. Men tävlings- och vinnarinstinkt kan också vara hälsosam.

– Vissa lär sig att inte ge upp för minsta lilla, och det kan bli en väldigt bra drivkraft. En sund envishet, kan man kalla det.

Andra har knappt nån vilja alls att vinna eller tävla.

– Vi kan se från barnsben att en del är mindre framåt, mer blyga och introverta. Det här kan påverkas beroende på vad man möter under livets gång.

I djurvärlden konkurrerar ju alla levande varelser om territorium, dominans och mat. I människans värld är orsakerna till vårt beteende svårare att se, men Carolina Lundqvist påminner om att människan faktiskt är en art bland andra.

– Egentligen är vi inte så olika djuren, på många sätt. Vi har väldigt mycket med oss sedan vi var ursprungsmänniskor; det är viktigt att fungera ihop i en grupp, att ha vissa konkurrensfördelar, det är viktigt att någon hämtar mat och så vidare. Mycket har vi nedärvt. Sedan har vi en annan situation i dag och vi måste lära om och anpassa oss efter de situationer vi hamnar i, fortsätter Carolina Lundqvist.

– Är det till exempel så att jag har en väldigt stark tävlingsinstinkt så kanske jag också måste lära mig att hantera sociala situationer. Jag kanske inte kan bli störtförbannad för att jag förlorar en gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista