Elisabeth Unell. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Unell: Lägg ner bemanningstjänst

1:21 min

Skrota Västerås kommunala Bemanningstjänst, den tjänst som ordnar vikarier bland annat till stadens skolor. Det tycker det moderata oppositionsrådet Elisabeth Unell.

Elisabeth Unell tycker att bemanningstjänst har gjort sitt. Hon tycker istället man ska öka grundbemanningen på bland annat skolorna, och införa fasta vikarier, det har skrivit i en motion till kommunfullmäktige. Hon har hört flera exempel på att skolor och förskolor inte får vikarier när det behövs, på en förskola var en i personalen ensam med fjorton barn.

– Det är inte rimligt att man inte får till det med vikarier.

Sedan en tid har bemanningstjänst  delats upp i två delar, en del tar han om vikarierna  på skolorna, och del tar hand om vikarierna inom den sociala omsorgen. Elisabeth Unell menar dock att den uppdelningen inte gör så stor skillnad då det alltså ändå saknas vikarier.

Anders Teljebäck, kommunalråd i Västerås menar att det finns ett behov av Bemanningstjänst i vissa fall men i grundfrågan. Frågan om grundbemanningen är socialdemokraterna och moderaterna ense.

– Jag är väldigt mycket för att vi ska ha fasta vikarier, så där är vi helt överens. Men det kan finnas ett behov av att ha kvar en förmedling av korttidsvikarier och därför så är tanken att föreslå att avslå den här motionen till fullmäktige, säger Anders Teljebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista