1 av 3
All inredning från Vaasan flyttas från Fagersta till Estland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Vaasans inredning i Fagersta packade i lådor för transport till fabriken i Estland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Nadja Silinski arbetsförmedlare i Fagersta. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Vaasan har lämnat Fagersta för gott

1:47 min

Vid årsskiftet stängde företaget Vaasan sin verksamhet i Fagersta. Besked om att flytta tillverkningen av fryst deg från Sverige till Estland kom i maj 2012. Ett 90-tal anställda berördes av beslutet. Hur många av de uppsagda som har fått ett jobb är idag svårt att få ett klart besked om.

Nadja Silinski arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Fagersta säger att nya sekretessregler gör det svårt att få fram exakta uppgifter:

– Från och med sommaren 2013 har vi helt annat system. Personuppgiftslagen säger att vi ska skydda våra sökande. Sökande avgör vem som har tillgång till deras uppgifter. Jag är inte heller deras handläggare, därför har jag inga exakta uppgifter, säger Nadja Silinski till P4 Västmanland.

Inga tydliga besked från Arbetsförmedlingen om hur många som är helt arbetslösa Kanske till sommaren säger Nadja Silinski som hänvisar till nya lagar och sekretessen kring de arbetssökandes uppgifter.

Men enligt Jonas Åberg Vaasans Sverigechef så ska 30 av 85 anställda ha någon form av sysselsättning idag.

Det var för att växa och etablera sig på en annan marknad som beslutet att flytta verksamheten togs, säger Jonas Åberg.

Om de arbetslösa inte hittar ett annat jobb, eller utbildning så är det arbetsförmedlingen som väntar, men där är störst fokus på de som varit arbetslösa under en länge tid.

– Vi har olika arbetsmarknadsutbildningar. Men just nu, Arbetsförmedlingen jobbar eller kan erbjuda dessa utbildningar som står längst ifrån arbetsmarknaden säger Nadja Silinski.

Vaasan som tidigare hette Bake Off har funnits i Fagersta sedan 1986 och 1 januari 2014 stängdes verksamheten för gott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista