Staffan Jansson, socialdemokrat och ordförande i Individ- och familjenämnden. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Brist på hyresrätter tvingar Västerås Stad att köpa bostäder

1:32 min

Västerås stad planerar att köpa sammanlagt omkring 20 lägenheter eller villor för sociala ändamål och för flyktingar. Orsaken är att kommunen inte får tillgång till tillräckligt med hyreslägenheter.

– För Västerås är det väldigt ovanligt att köpa så här stor volym, det tror jag aldrig har skett tidigare, säger Staffan Jansson, kommunalråd och ordförande i individ- och familjenämnden i Väserås. Orsaken till det här, säger han, är en stor inflyttning till Västerås i kombination med en för liten produktion av hyresrätter.

– Bristen på hyresrätter i kommunen gör att vi är tvungna helt enkelt att köpa bostadsrätter och villor för sociala ändamål och även för flyktingströmmen som kommer till Västerås, säger Staffan Jansson.

Sammanlagt är det 17 till 20 lägenheter eller villor som Västerås Stad ska köpa, ungefär hälften ska vara till flyktingfamiljer och andra hälften för att få igång "Housing first" eller "Bostad först", en modell för att hjälpa hemlösa.

Men det är inte alldeles problemfritt för Västerås Stad att köpa bostäder. Kommunen vill av etiska skäl inte ge sig in i budgivning mot vanliga Västeråsare, så fort det blir budgivning måste kommunen alltså dra sig ur, så frågan är hur kommunen kommer att lyckas med att köpa bostäder.

– Alla vi som bor i Västerås vet ju vilken bostadsbrist det är och att det är många som kommer på visningar och det är stort intresse. (...) Vi har en förhoppning om att kunna klara sjutton till tjugo bostäder i inköp i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista