1 av 2
Torbjörn Karlsson. Foto: Marcus Carlsson/SR
2 av 2
Birgitta Bartholdsson, sjukhuschef i Västerås. Foto: Marie Björk/Sveriges Radio Västmanland

Vårdgarantin ifrågasätts av väntade cancerpatient

"Vårdgarantin garanterar ingenting"
2:39 min

I nästan ett år får Västeråsbon Torbjörn Karlsson vänta på behandling av sin prostatacancer. Trots att vårdgarantin säger att han ska få tid för vård inom 90 dagar.

– Jag har fått försäkran om att cancern växer långsamt, och när jag gjorde magnetröntgen sa de att cancern inte hade spritt sig. Nej - inte , vill jag svara. Ingen kan garantera vad som händer under tiden som jag väntar på behandling, säger Torbjörn Karlsson.

Det var i februari som Torbjörn Karlsson sökte upp vården, men det skulle dröja till efter sommaren innan prostatacancern kunde fastställas. Behandling planerades in på sjukhuset i Örebro, med datum i mars. Mer än ett år efter det att Torbjörn Karlsson först sökte upp vården. Vilket är betydligt mycket längre än de 90 dagar som vårdgarantin gör gällande. 

– Ovissheten och osäkerheten som kommer med väntan är tärande. Vårdgarantin är bara ett ord för mig. Den garanterar ingenting. Jag utgår från att det är många fler än jag som känner så, säger Torbjörn Karlsson. 

Vårdgarantin som Torbjörn Karlsson pratar om är en del av hälso- och sjukvårdslagen. Den innebär bland annat att patienter som fått en remiss till den specialiserade vården ska få en tid för besök inom 90 dagar. Den säger även att efter beslut om behandling ska patienten få en tid inom 90 dagar.

Birgitta Bartholdson är sjukhuschef på Västmanlands sjukhus Västerås. Hon är medveten som att kötiderna har varit långa, men uppger att de till viss del beror på sådant som sjukhuset inte kan rå över.

– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet. Men om jag uttalar mig generellt så är det så att vi inte erbjuder all typ av cancerbehandling, utan behandling för vissa typer sker på annan ort. Därför kan vi inte bestämma helt över den kötiden, säger Birgitta Bartholdson.

Men vad betyder då vårdgarantin om ni inte kan garantera den?

–  Den innebär att om vi inte kan erbjuda vård inom 90 dagar så ska patienten kunna få den någon annanstans, säger Birgitta Bartholdson.

SVT kom nyligen med en sammanställning över kötider på cancerbehandlingar runtom i landet. Den visar bland annat att en person med prostatacancer i Västmanland får vänta i snitt 183 dagar.

– Siffrorna är från 2012, och sedan dess har vi blivit bättre. Samtidigt bör vi lägga till att vi ligger på sjundeplats i Sverige, vilket är ganska bra. Men vi kan givetvis bli bättre och ska jobba på det, säger Birgitta Bartholdson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".