Denise Norström (S). Foto: Kennet Lindquist/SR.

Skillnad i väntetid för olika cancer

1:34 min

Landstinget Västmanland har satsat extra på att korta köerna främst inom bröstcancer och ändtarmscancer, säger landstingsrådet Denise Norström (S). Andra cancerområden har man inte kommit lika långt med.

Under torsdagen berättade vi om Torbjörn Karlsson som fick besked om att han hade prostatacancer i somras och fortfarande väntar på behandling.

– Prostata är faktiskt ett område där vi har börjat jobba och väntetiderna börjar krympa. Det här behöver man ju beta av inom varje cancerområde på ett bra sätt, säger landstingsrådet Denise Norström (S).

Men som patient kan man ju inte rå för vilken typ av cancer man får. Ska man behöva vänta?

– Nej, det ska man inte. Kan inte vi tillgodose vården inom vårdgarantin har patienten rätt att få en operation i ett annat landsting.

Då är frågan om man som patient själv ska hålla rätt på sina rättigheter?

– Det får inte vara så att man måste hålla reda på saker själv, det ska vår personal informera om direkt. Man ska informera patienten att du har möjlighet att få åtgärden i ett annat landsting, menar Denise Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista