Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Stor efterfrågan på lägenheter till ABB-personal

1:39 min

I många år har stiftelsen Aroseken via ett dotterbolag haft hand om hyreslägenheter som ska gå till personal på bland annat ABB i Västerås. Men bostadsbristen i Västerås är stor och efterfrågan är betydligt större än utbudet, enligt Christian Brobeck, vd för Aroseken.

Som vi berättat tidigare har de stora företagen i Västerås börjat planera för att själva bygga bostäder för sina anställa i framtiden, enligt Björn Nordén, verksamhetsansvarig på Jobba i Västerås.

Bostadsbristen märks även hos stiftelsen Aroseken som i många år haft hand om hyreslägenheter som ska gå till personal på bland annat ABB i Västerås.

– Det finns inte en kvadratcentimeter som står ledigt, säger Christian Brobeck.

Aroseken är en stiftelse med Västerås stad, ABB, ICA och Swedbank som huvudmän. Den stiftelsen har i sin tur flera olika bolag, bland annat Aroseken Support, som det är frågan om här.

Aroseken Support har bara en uppgift, en uppgift som bolaget övertog för många år sen från dåvarande Asea, nämligen att ha hand om ett antal lägenheter som man hyr av olika fastighetsägare runtom i stan, och i sin tur hyra ut de lägenheterna till personal som behöver bostäder, exempelvis nyanställda.

Enligt Christian Brobeck tjänar inte bolaget några pengar på den här verksamheten, det är bara en fråga om ren förvaltning. Numera är det personal på främst ABB, Westinghouse, Alstom och Bombardier som kan hyra.

Omkring 270 lägenheter finns hos Aroseken Support, men efterfrågan är betydligt större, och Christian Brobeck menar att det måste byggas mer i Västerås.

– Det är en enorm efterfrågan och det är en stor, stor brist och gemensamt så finns det egentligen bara en sak att göra, vi måste bygga mer för att tillgodose dels industrin i Västerås men också alla andra. För oss som byggherre i Västerås är det otroligt viktigt att jobba med att få fram fler bostäder, säger Christian Brobeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista