1 av 2
Nio personer berörs när SJ stänger sin resebutik på Västerås centralstation. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
2 av 2
Jimmie Andersson, ordförande i SEKO klubb Mälartåg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Tuff tid efter SJ-varsel

"Det är många som är ledsna"
1:28 min

Det har varit tuffa dagar för personalen på Västerås Centralstation sedan SJ:s stora sparpaket presenterades i tisdags. En del i besparingen är att resebutiken i Västerås, där nio personer jobbar, ska stängas sista mars.

Jimmie Andersson är ordförande för fackförbundet SEKO:s klubb Mälartåg. Han försöker nu stötta personalen så mycket som möjligt.

– Det är många som är ledsna och säkerligen besvikna också, säger han.

Jimmie Andersson berättar att en del av de som arbetar i resebutiken har jobbat länge för SJ, mellan 20 och 35 år. De fackliga förhandlingarna har bara precis påbörjats, men enligt Jimmie Andersson kommer troligen de berörda att erbjudas nån form av omplacering eller omställningsprogram.

– Alla ordföranden i alla klubbar har möte nästa vecka och då ska vi väl förhoppningsvis kunna få veta ännu mer, säger han till P4 Västmanland.

Idag meddelade VL, Västmanlands lokaltrafik, sina planer på att ta över en del av servicen till tågresenärer på centralen i Västerås. VL har kontaktat SJ och det pågår diskussioner om och i så fall hur VL ska kunna hjälpa även SJ-resenärer.

Jimmie Andersson tror att det behövs någon form av personlig service på stationen, annars blir det kännbart för resenärerna framför allt när tågen inte går som de ska. Personalen i resebutiken har varit till stor hjälp när det gäller att ta emot resenärer som drabbats av förseningar eller andra problem.

– Det är väl där jag är ganska orolig faktiskt, hur det i sin tur kommer studsa vidare på oss som jobbar på tågen och då kanske kunderna hamnar i kväll, säger Jimmie Andersson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".