Exempel från utställningen "The beginning is always today" på Västerås Konstmuseum. Foto: pressbild

Så blir kulturvåren i Västerås

Reportage om våren på Västerås konstmuseum
4:28 min

Feminism, hårdrock och valårspolitik. Konserthuset, Teatern och Konstmuseet  bjuder på en spännande vår som är både spetsat och tillgänglig för den breda publiken.

- Jag tror att det är ett av de bästa programmen sedan huset öppnade. Vilken musik man än föredrar ska man kunna hitta sin musik här. Vi har blivit bättre på variation, säger Dag Celsing, direktör på Västmanlandsmusiken, om programmet som innefattar akter med allt från humor till klassisk musik och modern pop.

Weeping Willows, Tommy Körberg, Marie Fredriksson, Magnus Betnér och Lisa Nilsson är några av alla kända artister som kommer till Västerås. Trots en satsning på ett brett utbud så finns det en målgrupp som Konserthuset fokuserar lite extra på i vår, de unga vuxna. Och det görs genom Klubbscenen ute i foajén, med stående istället för sittande publik. Där ryms både hårdrock och pop, med akter som Crashdiet och Dirty Loops.

- Vi vill ha band som är på stark uppgång, det som är hett nu, säger Jesper Jelse, musikproducent.

På Västmanlands Teater märks det tydligt att 2014 är ett valår. Repartoaren doftar politik med föreställningar som ”Den svenska demokratins historia”, ”Det enda könet” och ”Den flygande handläggaren”.

- En teater är viktig för att vi ska diskutera existentiella och politiska teman, säger Kajsa Giertz, teaterchef.  

Ett jämställdhetsperspektiv är något som ligger till grund för alla val när Kajsa Giertz ska sätta en repertoar.

- Det är väldigt långt fram i mitt huvud. Klass, kön och mångfald är jätteviktigt och jag är otroligt angelägen att synliggöra de frågorna. Mitt uppdrag som teaterchef handlar om att vara en del av samhällsutvecklingen. Jag tror att det är så vi får ett bättre samhälle, säger hon.

För den yngre publiken återkommer den populära Spökvandringen.

Om feminismen osar på Västmanlands Teater så skyltas den än mer tydligt på Västerås Konstmuseum. I Utställningen ”The beginning is always today” visas nordisk 90-talsfeminism.

- Det har inte gjorts någon större utställning om 90-talsfeminism i Sverige tidigare, trots att 90-talet är känt för att vara den tredje vågens feminism. Det ska bli fantastiskt att få visa den här. Unga feminister kommer att vallfärda hit, säger Maja-Lena Molin, intendent för program och kommunikation.

Även lokala konstnärer får ta plats i vårens utställningar. Först ut nu i februari är ”Ta det tillbaka” med Västeråskonstnärerna Jennifer Espling och Lasse Mauno. Den yngre publiken lockas särskilt när det i maj visas illustrationer från barnböcker i utställningen ”Ett tu tre – kom och se Barnbok”.

- Det är alltid ett stort arbete att göra ett konstmuseum för alla. Västerås Konstmuseum är ju Västeråsarnas eget museum, därför försöker vi i så stor grad vi kan att presentera utställningar för alla, säger Maja-Lena Molin.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".