1 av 2
Osama al Louji. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
2 av 2
Norrbygården i Fagersta där det nu finns ett flyktingboende. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Lång väg för Osama till Fagersta

2:02 min

Sedan några månader finns det ett flyktingboende i det före detta äldreboendet Norrbygården i Fagersta. Vi har träffat en av flyktingarna där som gjort en mycket lång resa för att slutligen hamna i Sverige.

– Ännu känns det inte som någon fullbordad seger, säger Osama al Louji om det faktum att han faktiskt lyckats ta sig till Sverige och den västmanländska bruksorten Fagersta.

– Min familj är ju kvar i Syrien och där levde vi gott med hus och bil - så det känns som att jag inte är klar än med den här segern.

I sin hemstad Damaskus var Osama statstjänsteman vid finansdepartementet, men efter att ha börjat hjälpa boende i utsatta områden med bland annat medicin fick han regimens ögon på sig och tvingades fly till Egypten för ett år sedan.

Där tänkte han starta ett nytt liv och köpte ett café och anställde elva landsmän. Till en början gick verksamheten bra och det såg ut som att Osamas fru och två små barn också skulle kunna komma till Egypten.

Men sedan började förföljelsen - de många syrier som flytt till landet beskylldes för att vara islamister och stödja det muslimska brödraskapet. Då Sveriges Radios mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddén, besökte Osamas café i en förort till Kairo - hade det nyligen vandaliserats.

Det såg ut som en krigsskådeplats och en av kyparna hade blod i ansiktet, sa han då.

Osama al Louji bestämde sig för att fly ännu en gång - nu till Sverige - och med hjälp av en smugglare göra den livsfarliga resan över Medelhavet till Europa, trots att han inte ens kan simma.

Åtta dagar tog resan till havs och gruppen på över 100 flyktingar fick flera gånger byta båtar på olika sträckor. Absolut värst var den sista etappen då alla tvingades kliva ner i en båt på bara 12 meter, för att ta sig in till kusten.

– Vågorna slog höga och båten var liten - vi var verkligen livrädda och nära att dö, minns Osama.

Men han kan ändå skämta lite om det.

– Jag skulle inte ens önska Bashar al-Assad en sådan resa, även om jag verkligen hatar honom, säger han.

När de ändå sedan kunde stiga i land på europeisk mark, var det en overklig känsla, tillägger han.

– Jag hade aldrig trott att vi skulle komma fram - och när vi klev i land kände vi direkt säkerheten, säger Osama.

Senare fortsatte han och några syriska reskamrater flykten på egen hand upp genom Europa - hela tiden rädda att bli upptäckta och inte kunna fortsätta till Sverige

Men han kom fram, och blev till slut placerad på ett asylboende i Fagersta, ett före detta äldreboende. I korridorerna hasar människor omkring med trötta, gråa ansikten, de flesta också från Syrien, men Osama, som är en liten och smal man, har ändå något piggt i blicken och och rör sig smidigt och snabbt.

Han är förstås glad att han lyckats ta sig till Sverige, men känner sig fortfarande väldigt psykiskt pressad, säger han. 

– Det är så mycket som ska hända, jag måste få mitt permanenta upphållstillstånd av Migrationsverket, gå på intervju hos arbetsförmedlingen, och sedan gå igenom hela processen med familjeanknytning - jag tror också att det är svårare att stå ut med allt det här i min ålder, säger Osama som är 44 år.

Han är evigt tacksam mot Sverige som tagit emot och hjälpt honom, men har svårt att finna sig till rätta på asylboendet där han nu vistats i cirka två månader.

 – Vi har inga möjligheter att roa oss här och det känns som att vi sitter inlåsta, som på ett fängelse, säger han och berättar att han och de andra är helt sysslolösa om dagarna, vilket gör att en del råkar i luven på varandra. 

I ett större uppehållsrum intill står en tv påslagen, men ingen tittar på den - det finns bara svenska tv-kanaler här, berättar Osama, och han önskar att de åtminstone kunde få svenskaundervisning på boendet för att använda tiden bättre. 

Är det kanske också jobbigt att det är så kallt ute?

– Jovisst är det kallt säger Osama, men det har jag inga problem med, det svåra här i Fagersta är att det är så tyst och inga människor, och det är svårt att få ett socialt liv.

Han hoppas i framtiden i stället på att kunna etablera sig i till exempel Göteborg, lära sig svenska och starta ett orientaliskt café.

Det är först då Osama al Louji kan fullborda den där segern han nämnde, när han har fått hit sin familj och skaffat sig en inkomst - och kan lämna det långa lidandet bakom sig.

Men han har ändå redan börjat känna sig som en del av det svenska samhället, säger han - som då han tittar på landskamper i fotboll och håller på det svenska landslaget.

Visst finns Syrien kvar inom honom men Osama när inga drömmar om att återvända dit - det är här hans framtid finns säger han.

På frågan om han så att säga vill bli svensk, dröjer inte svaret.

– Ja absolut, vem skulle säga nej till en sådan hederstitel?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista